8 Aralık 2008 Pazartesi

Facebook: Part II..


İlk yazıda kullanıcı kitlesinden, fotoğraf altı yorumlardan bahsetmişiz. Şimdi ne yapsak. Gruplara, "Application" olarak benimsediğimiz uygulamalara falan değinelim bakalım.

Öncelikle gruplar. Bu grup furyası birtakım kutsal gayeler uğruna "bir milyon adam bulma" sevdasıyla başladı sanıyorum. Herkes grubuna bir milyon üyenin katılması için mânâsız bir savaş vermekteydi. "İdDiA eDiYoRuM 64l4t4s4r4y'dAn NeFReT EdEn Bir MiLyOn kİşi BuluRuM..", "PKK TERORUNE SON!! GELİN CANLAR BİR MİLYON OLALİM ARKADASİNİ DAVET ETMEYEN GELMESİN!!!", "HEpİMiz ATATürK REsMi KOYUyoruZ HAdi!!!" gibi binlerce türevini bulabileceğimiz korkunç gruplar açıldı. Bu arkadaşların hemen hiçbiri bir milyon olmadı, olamadı. Hâlâ çabalayanlar var. 

Bir de grup açma işi herkesin yapabileceği özgür bir olay olduğundan dolayı, fazla "yerel" gruplar da açıldı haliyle. Son zamanlarda çok fazla türedi böyleleri. Nedir bunlar. Misal "Arda yarn snıfa gözLüksüz geLsn diyenLer :)))))", "MuRat HoCA ödev vrmsin DiynLer ;:):):9:)9" gibisinden birtakım "diyenler" çıktı ortaya. Burada kendimi de taşlayabilirim. Ben de "Sinvegur.." diye bir grup açmış bulundum evet. Şu anda bu grubun 94 üyesi var. Sanırım 90 tanesi benim arkadaşım. Kısacası amaçsız bir oluşum. Ama olsun. Arada üyelere toplu mesaj atıp eğleniyorum falan. Kötü bir niyetim yok benim. Ehm neyse.

Grup işi böyle. Bir şeyler "isteyenler", bir şeyler "diyenler", bir şeyler "sevenler" falan işte. Bir de uygulamalar var. Application. Bunlar gruplara göre daha faydalı şeyler. Çok şahane oyunlar var misal. "Playfish"ten bahsettim daha önce hatırlayabileceğiniz gibi. Tabii burada "fayda"dan kastımın "başında mal gibi saatler geçirebilme" olması da çok acı. Neyse. Bu kısımda da kullanıcıya verilmiş bir "Kendi uygulamanı kendin yap." fırsatı var. Tabii ki bu fırsatı kaçırmayan kullanıcılarımız da "Hangi içkisin?", "PROFILINE KIM BAKMIS OGREN!", "ÖnCeki HayatInda NeyDin :))", "MeLekmisin ŞeyTanmı ;)" gibisinden "Hey Girl!" tadında  fantastik uygulamalar icat etmişler. Ederler tabii. Valla "kamunun" eline böyle siteleri teslim etmemek lâzım görüldüğü gibi. Hele ki bu tarz sanal ortamlarda. Aslında kamunun değil de sadece Türklerin elinden alsak bu şansı, biraz rahatlayacağız; hem biz, hem internet. 

Eh toparlayalım artık. Gruplar ve de uygulamalar böyle. Facebook bize bırakmış bu konuların yönetimini, alın oynayın demiş. Fazlasıyla oynuyoruz görüldüğü gibi. O değil de neden böyle Levent Kırca tadında yazmaya başladım ki ben şimdi? Şunun şurasında bir internet sitesinden bahsediyoruz lan. Böyle toplumsal taşlamalar yapıyorum falan. Sabah sabah sapıttık işte kusura bakmayın, "Part III"te görüşmek üzere.

s.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

feys grubunun reklamını yaptıın da ii olmuş :D

s. dedi ki...

amacım bu değildi, lütfen :D