27 Aralık 2009 Pazar

Avatar..


Efendim dün ben Avatar gördüm. İki boyut yetmezmiş gibi üçüncü boyuta geçtim. İki saat kırk iki dakikamı bu filme harcadım. Biraz bundan bahsedeyim size.

Daha önce üç boyutlu film izlemedim ben. O yüzdendir ki gözlüğü takıp da üstüme üstüme gelen adamları görünce ilk, biraz afalladım. Zaten 4'ü 3d görmemiş 5 lavuk gittiğimiz için filme, hayvanlığımız da had safhaya çıktı. "Bak la bak adam geliyo gibi değil gibi la." diye alışma sürecini atlattık, sakinleştik. Salonun da hınca hınç bizim gibi hayvanlarla dolu olması da gözlerden kaçmadı. Ulan bir hafta oldu film vizyona gireli, ağzına kadar dolu salon. Ne teknoloji aşkıymış anlamadım.

Şimdi üç boyut falan iyi hoş tabii de, bendeniz fantastik sinemadan her zaman için kaçmış bir garip kulum. İki yaratık canavar gördüm müydü bir filmde, bitiririm kafamda o filmi. O derece muhafazakarım bu konuda. Hah işte böyle bir insan olup da 162 dakika boyunca Avatar izlemek biraz beyinsizce bir hareket oldu. Filmden bahsedecek olursak, açıkçası pek bir skim anlamadım ben bu filmden. Merak etmeyin yani spoiler falan vermem, veremem. Şimdi Pandora diye bir gezegen var efendim. Burada birtakım mavi arkadaşlar var, ne deniyor onlara unuttum, ayrı bir adları var ama. Hah baktım şimdi, "Navi"ymiş. Ayrı dilleri falan var, öyle takılıyorlar yani. Neyse bir de Jake adında çolak bir eleman var. Bunu Avatar programıyla Pandora'ya şey ettirip oradan birtakım şeyler şey yapıyorlar. Tabii benim üç cümlede anlattığım olaylar üç saatte gerçekleşiyor. Aralarda "Üç boyuuuuuuuut!" diye bağırırcasına birtakım atraksiyonlar olmuyor değil.

Neyse işte bu bizim insanoğulları Pandora'yı ele geçirmek istiyorlar. Bildiğin iş makineleriyle, vinçlerle falan geliyorlar hatta. Çilekeş mavi Pandoralılar da karşı koyuyorlar, taş falan atıyorlar. Bu noktada filmin belediyecilik sektörüne ironik bir bakış attığından şüphelenmedim değil. Olay örgüsünün haberlerdeki "Gecekondu sahipleri isyan etti." vakalarından pek farkı yok yani. Neyse bu noktalarda yine "Teknolojimiz çok var bizim." dercesinde kuşlar uçuyor, yaratıklar çıkıyor. Hep üç boyutlu oluyor bunlar, yanlış anlaşılmasın.

Aslında bakılırsa filmin ikinci saatine yakın, film güzelce bağlanabilir hale geliyor. Bağlanmıyor ama. Bir saat daha sürüyor. İşte o bir saat, sevgili okurlar. İşte o bir saatte, benim canımdan bir can gitti. İşte o bir saatte ben de mavi bir Navi yerlisine dönüşüp sarmaşıklar üzerinden terk etmek istedim sinemayı. "Boyutunuzu skeyim." diyip 3d gözlüğümü fırlatmamak için kendimi zor tuttum. Bir film bu kadar mı gereksiz uzatılır arkadaş.

Ulan o değil de insanlar 15 senedir düşünüyormuş "Avatar yapsak ya la." diye, 500 milyon dolar harcamışlar falan. Burada lavuk lavuk "Olmamış ya, çok gereksiz uzatılmış..." diyorum. Ama cidden olmamış yani. Valla. Gelip de bana "Ama filmin mesajı vaar, derinliği vaaar." bilmem ne demeyin. Sevmedim lan işte. Hayret bir şey. 500 milyon doları daha lüzumlu bir işte kullansalarmış keşke diyerek yüzeyselliğin son aşamasına geliyor ve aranızdan ayrılıyorum. Son olarak sizlere Ana Haber Bülteni tadında bir araştırma sunayım: 500 milyon dolara neler yapabilirsiniz?!

-2134 tane Ferrari alabilirsiniz!
-643 tane boğaz manzaralı villa alabilirsiniz!
-167 tane bilmem kaç yüz metrelik yat alabilirsiniz!
-Falan filan.

s.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

i see you,sinan :)



*"çolak" gözlerden kaçmadı,biz tekik!

wendy darling dedi ki...

ben yarın gidicem bu alamete.birlikte gideceğim insanları da canından bezdirdim büyük salonda izleyelim altımıza sıçırsın fil bizi diye.çünkü üç boyut, görsel şölen diye gidiyoruz.fantastik taraftarı değiliz sonuçta.bakalım nasıl olacak.

Serkan dedi ki...

"Belediye-gecekondu isyanı" bölümünde kahkaha attım ben.

Adsız dedi ki...

Bilmem kaç yüz metrelik yatlardan anca birkaç tane alırsın, lüks yat fiyatlarını araştırınız^^

Adsız dedi ki...

hahaha bayıldımmm!:)) karın agrımın sebebi olmak sana ufaktan da olsa vicdan azabı veriordur umarım:P harika mizah anlayısı, harika yazılar ve tabiki de harika cizimler! tebrikler!:))

s. dedi ki...

aa teşekkür ederim :)

Unknown dedi ki...

Yahu, kendini komik ve farkli sanan boylesine zavalli ve basit insanlarin bir halt anlamadigi filmler hakkinda elestiri yapabilmesi bile bu ulkenin guzelligidir.

Ama zavalli olduguna dikkati tekrar cekmek isterim.

Adsız dedi ki...

Sen ne mal adammışsın canım kardeşim..

yokkio dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.